Novinky

Co kde na webu KPZH?

Posted by | 2 prosince

Nejlepší přehled a třídění článků v našich Klubových Timesech, nejlépe s využitím rubrik na pravé (příp. spodní) liště. V článcích jsou pak časté odkazy do naší fotogalerie. Samozřejmě si můžete otevřít i fotogalerii samostatně, ale lepší informace přinese přečtení článku, v němž jsou do fotoalb na patřičných místech odkazy. Navíc v článcích najdete i další […]

Celý článek

Horování pro jesenický fórglór 2024

Posted by | 3 března

Každým přestupným rokem v sobotu po 29. únoru náš badatelský tým zveřejňuje nové objevy, které se díky této časoprostorové škvíře podařilo vylovit v minulosti. Při této příležitosti jsou také na slavnostní akci nacvičovány starodávné holadupky (písně a tance). Fotografie v naší galerii ZDE. Ideálně pustit si prezentaci – velikost fotek i rychlost přehrávání lze nastavit. […]

Celý článek

Odhalena zlatohorská mystéria!

Posted by | 29 února

Každým přestupným rokem se náš badatelský tým zanořuje do časoprostorové díry, kterou vytváří 29. únor. A hle, co jsme tentokrát objevili! Tož to je ono!

Celý článek

Masopust 2024

Posted by | 11 února

V roce 2024 připadl náš masopustní průvod na sobotu 10. února. Byl to určitě ten nejteplejší masopustní průvod, jaký jsme dosud zažili. Počasí prý bylo v tento den nejteplejší minimálně za posledních 10 let. Teploty se šplhaly k 15 stupňům Celsiovy stupnice. Tradičně jsme startovali v 10 hod. od kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Zlatých […]

Celý článek

Pozvánka na Jesenický Klondike 2024

Posted by | 22 ledna

Celý článek

Pozvánka na Horování pro jesenický fórglór

Posted by | 12 ledna

Už je to tady! Opět nám v časoprostoru vzniká díra zaplněná 29. únorem, kdy máme vždy štěstí rozluštit nějakou další záhadu zlatohorského kancionálu Pr děd (obsahuje zdejší původní fórglór) nebo dokonce objevit něco zcela nového, přesto neméně záhadného. Letos plánujeme zcela nečekaně objevit zlatohorská mystéria, o nichž dosud neví vůbec nikdo, dokonce ani náš badatelský […]

Celý článek

Zlatohorská mystéria

ZÁBAVA - TAJEMSTVÍ - VÝLETY Trochu hra, trochu sranda, zkrátka zábava pro výletníky na túře i v posteli

(V rychlosti o co jde? Stručná odpověď zde.)

Chceme se s Vámi podělat o záhady, které se našemu badatelskému týmu KPZH prozatím podařilo rozluštit v kancionálu zlatohorském. Pokud dokážete uchovat tajemství, aby i další měli možnost odhalovat záhady, nic neříkající ochutnávka z našeho objevování ZDE.

(Kdo jste ještě neslyšeli o tajemství kancionálu zlatohorského a máte dostatek času, můžete si přečíst písemný záznam vědecké konference na toto téma.)

Zdá se vám, že to je legrace? Nebo dokonce prča? Jak známo, pod svícnem bývá tma. A jak nejlépe skrýt tajemství, než tam, kde by je nikdo nehledal! Tady jste záhadám na správné stopě.

Pokud chcete navštívit zajímavá místa Zlatohorska a přitom se pobavit, pak se pusťte do luštění záhad, které vás navedou k oněm tajemným místům. Odměnou vám bude přinejmenším poznání zdejší krajiny a jejích podivuhodných zákoutí. Jistě získáte i řadu nových zajímavých informací a zážitků. Pro ty nejvytrvalejší ovšem bude i … huhu!

Zasvěcení do největších tajemství, která … haha! Aha, a to už nesmíme prozradit.

Na některých místech se možná i nečekaně poveselíte

Jste-li jen krátkodobými výletníky na Zlatohorsko, cestu nemusíte absolvovat celou. Lze vybrat kteroukoli jednotlivou část a tajemná místa si můžete vybírat dle vlastích zájmů jen tak pro zábavu. Třeba jen jediné.

Pomůckou, kterou budete potřebovat k luštění tajemství, je zdánlivě úplně ztřeštěná kniha Horování pro kahancové písně a tance (ISBN 978-80-7225-375-3). Můžete ji koupit při svém výletu na Zlatohorsku ve zlatohorském infocentru, v sanatoriu Edel, nebo v hotelu Praděd-Thamm ve Zlatých Horách či si ji vyžádat přes náš klub. Nebo přímo u vydavatele, tak i v několika dalších vydavatelstvích, či např. přes Heureku.

Avšak i bez této knihy můžete přistoupit k prvnímu pokynu pro zahájení dobrodružné výpravy.

Nebojte se. Jen neznalí těchto tajemství tvrdí, že to nejsou mystéria, ale mizéria. Vzhůru dolů!

Náš badatelský tým už velkou část mystérií vyluštil a záhadná vodítka k nim rozmístil po krajině tak, jak pravděpodobně byla i v onen čas. Dosud se nám však nepodařilo určit čas onen.

To naštěstí nebrání v pronikání do tajů míst i minulosti.

A teď bububu! První hrůzostrašný pokyn (čtěte dramatickým hlasem – basem – platí nejen pro pistolníky, ale i pro fistulníky).

Chcete-li se vydat na napínavou cestu po Zlatohorsku, jděte do

Údolí ztracených štol.

Hledejte tabuli, která pojednává o kořenech pověr.

Mimo jiné je na tabuli mystický kruhový obrázek, kolem něhož je napsána latinská věta. Tato věta je uvedena také v textu tabule, a to jak latinsky, tak i česky. Věta je návodem k hledání jednoho z největších tajemství starých mudrců. Iniciály této latinské věty tvoří zajímavou zkratku. Zkratka oné tajemné latinské věty je slovem, které hledáme. Pomocí tohoto slova vytvoříte heslo pro odemčení skryté knihy.

POZOR! Heslo pro odemčení skryté knihy vznikne dvojitým zápisem onoho z tabule zjištěného slova následovně: Zjištěný tajemný výraz nejprve napíšete malými písmeny a hned za to bez mezery písmeny velkými.

Příklad: Zjištěné slovo (ta zkratka) např. zní „Pecka“. Heslo tedy vytvoříte takto “peckaPECKA“ a poté jej potvrďte. Upozornění: Zdvojení i velikost písmen platí pouze u hesla pro otevření níže uvedené skryté knihy s klíčem k luštění. Ostatní hesla se netvoří tímto způsobem.

Řešení obtíží se zadáváním hesel: Na zaheslované stránky je ideální použít počítač. (Pro telefon stránky prozatím neoptimalizujeme, abyste se z terénu museli vracet.) Vždy po zadání hesla vyčkejte až se stránka znovu načte. Pokud se vám zdá, že webová stránka na heslo nereaguje, ačkoli jste správné heslo určitě zadali a stránku odemkli, po zadání a odemčení stránku znovu načtěte následovně: Na počítači stisknutím Ctrl-F5, na telefonu znovunačtením obsahu pomocí příslušné ikony (zpravidla ikona rotující šipky). Na některých telefonech jsou vstupy do polí hesel automaticky prováděny velkými písmeny. V takovém případě si heslo tvořené různou velikostí písma napište bokem, zkopírujte a do pole hesla vložte a potvrďte. Prohlížeč v telefonu zpravidla musíte zavřít a znovu otevřít, aby se odemčená stránka načetla – prozatím vstup hesel pro telefony neusnadňujeme.

Tímto heslem odemknete na našem webu skrytou knihu = klíč k luštění, jež obsahuje návod, jak získávat klíče k mystériím kancionálu.

(Pokud použijete veřejný počítač, vždy ke stránkám přistupujte v anonymním/inPrivate režimu příp. smažte historii procházení.)

Údajně důlní duch Arnulf, jak jej dosti shodně zachytilo několik pozorovatelů, když na ně v podzemí nečekaně jukl. Nebudete věřit – je tam! Vyfotili jsme ho! Možná ho také najdete u jednoho mysteriózního místa!

Výbor klubu

 

  • Jiřina Holková -Žoržet

    pokladník

    zvesela se činím

    • Miroslav Petřík st.

      člen výboru

      tvořit pořádek a libá zákoutí na horách mi pomáhá dělat pořádek a libě v duši.

      • Danuše /Patáková

        pověřený člen výboru

        s úsměvem naslouchám : )

        • Spolupracujte s námi

          Chcete nás pozdravit? Chcete se dozvědět něco o Zlatohorsku? Zavolejte nám nebo nám napište e-mail a my Vám rádi odpovíme.

          Kontakt viz níže.
          Jste našimi fanoušky? Nakupujte na svých oblíbených e-shopech přes GIVT.cz. Část z vaší útraty půjde na naši podporu.

          Nestojí to nic navíc!

          přihlášení /registrace ZDE

          Klub přátel Zlatých Hor z.s.

          Myslbekova 471, Zlaté Hory 793 76

          tel: 420 603 249 551, e-mail: kpzh[na]kpzh.cz

          IČ: 452 35 082, ID datové schránky: 3usuxuv

          Bankovní spojení: 2800331616 / 2010 FIO banka

          zapsán ve spolkovém rejstříku, vedeném Krajským soudem v Ostravě, oddíl L, vložka 12737

          Objednávky, prohlídky, přednášky, vystoupení a naše produkty  ZDE

          Jste našimi fanoušky? Nakupujte na svých oblíbených e-shopech přes GIVT.cz

          Část z vaší útraty půjde na naši podporu.

          Nestojí to nic navíc!

          odkazy